Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αντιστατική συμπεριφορά των δαπέδων- ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ 2 kV.







Ηλεκτροστατικά φορτία δημιουργούνται όταν μονωτικά υλικά τρίβονται το ένα με το άλλο. Αυτό συμβαίνει διότι ηλεκτρόνια μετακομίζουν από τη μία επιφάνεια στην άλλη και λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας δεν "προλαβαίνουν"να επιστρέψουν πίσω.
Τα υλικά τριβής παίζουν τον κυριότερο ρόλο, όσον αφορά την ένταση του ηλεκτροστατικού φορτίου.
Συνθετικές και δερμάτινες σόλες, για παράδειγμα πάνω σε μαλλί ή polyamide οδηγούν σε υψηλά φορτία, ενώ μικρά φορτία δημιουργούνται από λαστιχένιες σόλες. Τα υλικά από polypropylene γενικά δημιουργούν μικρά φορτία.
Στα εύκαμπτα δάπεδα γενικά μπορούμε να πούμε ότι το PVC (αν δεν έχει ειδική σύνθεση) δεν είναι αντιστατικό, ενώ το linoleum είναι.
Ρόλο παίζει και η υγρασία της ατμόσφαιρας, αφού όσο χαμηλότερη είναι τόσο αυξάνεται το δημιουργούμενο ηλεκτροστατικό φορτίο. Έτσι σε χώρους με air-condition, οπότε ξεραίνεται η ατμόσφαιρα, παρατηρείται εντονότερο το φαινόμενο της ύπαρξης ηλεκτροστατικών φορτίων.

Αποτέλεσμα και απαιτήσεις


Το φορτίο από τις σόλες και τα ρούχα μεταφέρεται στον άνθρωπο που τα φοράει. Η αποφόρτιση γίνεται μόλις ακουμπήσει ένα αγώγιμο αντικείμενο. Αν το φορτίο είναι μικρό η αποφόρτιση περνά απαρατήρητη. Αλλιώς γίνεταιεκκένωση που προκαλεί δυσφορία.
Το ηλεκτρικό τόξο που προκαλείται μπορεί να φθάσει μέχρι και 15kV που δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι σε κανονικούς χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε δεν χρειάζεται κανενός είδους προφύλαξη. Πάντως το όριο της εκκένωσης για να μη προκαλεί δυσφορία, θεωρούνται τα 3kV.
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο σε χώρους γραφείων χωρίς να δικαιολογείται από την επίστρωση του δαπέδου (μοκέτα ή πλαστικό). Δύο είναι οι πιθανές αιτίε
ς.
1) Φορτία που έχουν δημιουργηθεί από άλλη αιτία και όχι το δάπεδο, αλλά δεν μπορούν να εκφορτισθούν λόγω παπουτσιών με μόνωση (λαστιχένιες σόλες).
2) Ο άνθρωπος φορτίζεται από την καρέκλα που κάθεται αν τα περιστρεφόμενα ροδάκια της δεν είναι αγώγιμα, ώστε να γίνεται εκφόρτιση ομαλά.

Για τους παραπάνω λόγους έχει θεσπισθεί o Κτιριοδομικός Κανονισμός με την υπουργική απόφαση 3046/303/89 ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89
1.Ε. Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια: 
Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται όσα κτίρια ή τµήµατα κτιρίων χρησιµοποιούνται για ιατρική 
πρόληψη, διάγνωση ή και θεραπεία, για περίθαλψη ατόµων ηλικιωµένων ή ασθενών ή µειωµένης 
πνευµατικής ή σωµατικής ικανότητας, για ύπνο και σωµατική υγιεινή βρεφών και παιδιών ηλικίας 
µικρότερης των έξι ετών. 
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν µεταξύ άλλων και
- Τα νοσοκοµεία 
- Οι κλινικές. 
- Τα αγροτικά ιατρεία. 
- Οι υγειονοµικοί σταθµοί. 
- Τα κέντρα υγείας. 
- Τα ψυχιατρεία. 
- Τα ιδρύµατα ατόµων µε ειδικές ανάγκεςες. 
- Τα ιδρύµατα χρονίως πασχόντων. 
- Οι οίκοι ευγηρίας. 
- Τα βρεφοκοµεία, βρεφικοί σταθµοί, παιδικοί σταθµοί. 
- Τα οικοτροφεία παιδιών ηλικίας µικρότερης των έξι ετών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου