Συνθετικές και δερμάτινες σόλες, για παράδειγμα πάνω σε μαλλί ή polyamide οδηγούν σε υψηλά φορτία, ενώ μικρά φορτία δημιουργούνται από λαστιχένιες σόλες. Τα υλικά από polypropylene γενικά δημιουργούν μικρά φορτία.
Στα εύκαμπτα δάπεδα γενικά μπορούμε να πούμε ότι το PVC (αν δεν έχει ειδική σύνθεση) δεν είναι αντιστατικό, ενώ το linoleum είναι.
Ρόλο παίζει και η υγρασία της ατμόσφαιρας, αφού όσο χαμηλότερη είναι τόσο αυξάνεται το δημιουργούμενο ηλεκτροστατικό φορτίο. Έτσι σε χώρους με air-condition, οπότε ξεραίνεται η ατμόσφαιρα, παρατηρείται εντονότερο το φαινόμενο της ύπαρξης ηλεκτροστατικών φορτίων.
Αποτέλεσμα και απαιτήσεις
Το φορτίο από τις σόλες και τα ρούχα μεταφέρεται στον άνθρωπο που τα φοράει. Η αποφόρτιση γίνεται μόλις ακουμπήσει ένα αγώγιμο αντικείμενο. Αν το φορτίο είναι μικρό η αποφόρτιση περνά απαρατήρητη. Αλλιώς γίνεταιεκκένωση που προκαλεί δυσφορία.
Το ηλεκτρικό τόξο που προκαλείται μπορεί να φθάσει μέχρι και 15kV που δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι σε κανονικούς χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε δεν χρειάζεται κανενός είδους προφύλαξη. Πάντως το όριο της εκκένωσης για να μη προκαλεί δυσφορία, θεωρούνται τα 3kV.
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο σε χώρους γραφείων χωρίς να δικαιολογείται από την επίστρωση του δαπέδου (μοκέτα ή πλαστικό). Δύο είναι οι πιθανές αιτίες.
1) Φορτία που έχουν δημιουργηθεί από άλλη αιτία και όχι το δάπεδο, αλλά δεν μπορούν να εκφορτισθούν λόγω παπουτσιών με μόνωση (λαστιχένιες σόλες).
2) Ο άνθρωπος φορτίζεται από την καρέκλα που κάθεται αν τα περιστρεφόμενα ροδάκια της δεν είναι αγώγιμα, ώστε να γίνεται εκφόρτιση ομαλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου